Teknikprogrammet

Är du nyfiken på allt? Då passar teknikprogrammet dig!

Teknik är grunden för allt vi skapat, från tv-spel och kläder till rymdskepp! Här studerar du tekniken som omger dig, varför den finns och hur den används.

Teknikprogrammet är det "datortätaste" programmet, oavsett vilken inriktning du väljer. Vi har två egna datorsalar och även en designverkstad.

Inriktningen Design och produktutveckling ger kunskaper om och färdigheter i design och produktutveckling där datorstyrd design samt konstruktion är centralt. Den behandlar designprocess och designmetodik.

Du får skapa alla möjliga slags föremål, från idé till modell och ibland färdig produkt. Du har kurser som design, CAD, färg och form, konstruktion och webbutveckling. Du arbetar både ”för hand”, med datorer och 3D-printing.

Du får också åka på många studiebesök och bland annat vara med på Mittuniversitetets tävling "Design Open".

Inriktningen Informations- och medieteknik (kallas ibland data eller IT på andra skolor) ger kunskaper inom datorkommunikation, programmering, digital media och webbutveckling. Du får fördjupade kunskaper om IT, datorer, nätverk och program. Du läser mycket programmering men får också skruva isär en dator och lära dig hur den fungerar.

Oavsett inriktning kan du läsa till "ingenjörsbehörighet" via individuellt val, med mer matematik och fysik.

Du har stora valmöjligheter till vidare högskolestudier efter teknikprogrammet.

Inriktningar:

  • Design och produktutveckling
  • Informations- och medieteknik

Exempel på yrken vid vidareutbildning: Civilingenjör, datatekniker, datatekniker, förpackningsdesigner, grafisk formgivare, illustratör, industridesigner, ingenjör, IT-tekniker, programmerare,  systemvetare, webbdesigner.

InformationsbladHämta informationsblad och programstruktur

Kontaktperson

Image

Kenneth Lindström

Kurser teknik, industri

Arbetsrum:
Mobil: 070-230 65 50
E-post: kenneth.lindstrom@ange.se

En del av Teknikcollege Södra Norrland

Vi är en del av Teknikcollege Södra Norrland, och är i och med det certifierade utifrån teknikföretagens egna kvalitetskriterier.
Informationsblad TeknikcollegeLäs mer om Teknikcollege Södra Norrland

Dela vidare

ImageImage
Image

Jag läser till Högskoleingenjör inom Teknisk Design, väldigt roligt och intressant men också ansträngande. Tack vare TE så lärde jag mig att använda designprogram som jag har nytta av i min nuvarande utbildning och som jag vet används ute i arbetslivet. Något som är riktigt bra på Boberg är gemenskapen, kontakten mellan lärare och elever väldigt bra. Att läsa TE ger dig en bred grund att stå på och goda möjligheter till fortsatta studier. Du får lära dig att arbeta självständigt men också i gruppmed problemlösning vilket är väldigt nyttigt i arbetslivet.

Tips till elever som ska göra sitt gymnasieval?
Vad tycker du är roligt? Jag visste inte alls vad jag skulle välja, men jag visste vad som intresserade mig. Mitt intresse för teknik och skapande i färg och form gjorde det enkelt!

Tommie Lögdahl