Global Classroom* är ett internationellt nätverk som utgörs av Bobergsgymnasiet och sju andra skolor i olika länder. Varje år anordnas en konferens och 2018 är det vår tur att vara värd!

Ånge kommer välkomna ca 80 nyfikna personer från hela världen den 8-17 juni 2018, och det är vi supertaggade för!!
Detta är ett utmärkt tillfälle att visa upp vår kommun men också att få nya vänner för livet, lära sig om andra kulturer och utvecklas som människa.  

STORT TACK till värdfamiljer och sponsorer!


Detta är GC! 
Bobergsgymnasiet är sedan 1997 med i nätverket Global Classroom med en skola per land i Shetland, Tjeckien, Tyskland, Sydafrika, USA, Nya Zeeland och Australien. Även Spanien är på väg in 2019. Syftet med GC är att stärka eleverna på flera plan; deras sociala kompetens, samarbetsförmåga, språk, omvärldskunskap, organisationsförmåga, företagsamhet samt självkänsla och -förtroende.
 
Varje vår anordnas en tiodagars GC-konferens för 8-10 elever per skola samt lärare. Värdskolan ger uppgifter ("tasks") som man jobbar med under året och som sedan redovisas på scen framför elever och lärare (~100 personer), på engelska. 2016 i USA var till exempel temat ”Skolans utmaningar på lokal, nationell och internationell nivå” och eleverna fick bl a förbereda en debatt samt göra en film. Under konferensen är det även föredrag, sightseeing och studiebesök. Konferensen avslutas alltid med ett "knytkalas" där eleverna framför sina förberedda sång- och dansnummer för en betydande publik, då alla värdfamiljer, skolledningen och skolans lärare brukar vara inbjudna.
 
2018 är konferensen i Ånge och information om den finns på konferensens sida https://susl27.wixsite.com/gc18

Konferensprogram:
Programmet för hela konferensen nås via denna länk!

En extremt komprimerad översikt:
Fredag 8/6:   Olika ankomst för alla (troligast em/kväll). Middag med värdfamilj.
Lördag 9/6:   Till Camp Mid Adventure, all inclusive och övernattning.
Söndag 10/6: Camp slut ca 15.00. Middag med värdfamilj.
Måndag 11/6: Boberg. Tipsrunda med aktiviteter. Middag och temafilm.
Tisdag 12/6: Boberg. Tjärnmyråsstugan med föredrag, kolbullar. Middag och temafilm.
Onsdag 13/6: Östersund dag+kväll inkl. middag.
Torsdag 14/6: Boberg. Middag med värdfamilj för elev, lärare har konferensmiddag.
Fredag 15/6: Boda Borg dag+studentutsläpp+aktivitet på em och kväll, inkl. middag.
Lördag 16/6: Med värdfamilj till ca 16.00. Avslutningskväll med knytismiddag.
Söndag 17/6: Avresedag, utom för USA som åker måndag 18/6.

Eleverna bor i värdfamiljer och får på så sätt en reell bild av landets kultur och sociala koder, och många får vänner för livet. Ofta är det två elever från olika länder som bor hos värdfamiljen vilket ger ett ännu bredare utbyte. En betydande del av våra GC-elever fortsätter att resa, studera och arbeta i andra länder efter gymnasiet. Det är en enorm möjlighet för våra elever att få åka på ett projekt liknande detta, då föräldrarna inte alltid har ekonomi (eller intresse) av att göra något liknande. Projektet är öppet för alla våra elever oavsett program och årskurs och de tränas därmed i samarbete utanför sina normala grupperingar.
 
Förutom uppgifterna som ska redovisas måste de tjäna ihop mycket pengar. Många delprojekt ska ros i hamn och eleverna får otaliga chanser att träna på organisation, ledarskap och konflikthantering. GC är inte är en del av den ordinarie undervisningen och allt som måste göras sker på elevernas fritid, uppskattningsvis minst 10 h/vecka. Konferensen ligger vanligtvis sista skolveckan/på sommarlovet, runt 10-20 juni. Eleverna får efter genomfört år även ett GC-intyg.
Mål: Att eleverna ska bli goda ledare och förebilder som möter andra utan rädsla eller fördomar, oavsett ursprung. Att de blir nyfikna världsmedborgare!
 
Partnerskolor i Global Classroom
Anderson High School, Lerwick, Shetland Islands
Bobergsgymnasiet, Ånge, Sweden
Graf-Friedrich Schule, Diepholz, Germany
Gymnazium Zlín, Zlín, Czech Republic
Ridgewood High School, New Jersey, United States
Lake Ginnenderra College, Canberra, Australia
South Peninsula High School, Cape Town, South Africa
Shirley Boys’ High School, Christchurch, New Zealand
2019: CF Somorrostro, Muskiz, Spain

VÄRDFAMILJ!

Här kan du läsa mer om vad det innebär att vara värdfamilj:
Information om värdfamilj

Anmälan att bli värdfamilj:
Maila susanne.lovgren@ange.se 


Bli sponsor!
Vi söker sponsorer så att vi kan göra en så bra och innehållsrik konferens som möjligt, bl a med ett givande lära känna-läger och en spännande föreläsning med workshops. Naturligtvis vill vi också visa upp vår unika natur och olika sevärdheter!

Har du ett företag och vill sponsra oss (/jobbar på ett som du tycker BÖR sponsra oss) så har vi gjort några paket för att underlätta! Hämta pdf om GCC18:s sponsorpaket.

Du anmäler dig enkelt genom att skicka ett mail till Susanne Lövgren på susanne.lovgren@ange.se!
Du kan också skicka sms eller ringa till 072-247 50 12.

BLI SPONSOR!

Läs mer om våra sponsorpaket:
Information om spons GCC18

Anmälan att bli sponsor:
Maila susanne.lovgren@ange.se 



SAMMANFATTNING GLOBAL CLASSROOM

* Global Classroom startades 1997 av Boberg samt 1 skola/land i USA, Australien, NZ, Tyskland, Tjeckien, Shetland och Sydafrika (Spanien kommer gå med 2019). Syftet med GC är att stärka elevernas sociala kompetens, samarbetsförmåga, språkkunskaper, organisationsförmåga, omvärldskunskap, företagsamhet, själv-känsla och självförtroende. Varje år bestämmer värdlandet ett tema med uppgifter som eleverna får jobba med under läsåret, vilka sedan redovisa under konferensen. 

2018 är det alltså vår tur att arrangera konferensen! Temat är "Embrace our differences" och rör stereotypa föreställningar kring bl a könsroller, funktionsvariationer, etnicitet och religion. Vi kommer förstås också besöka olika delar av kommunen och visa svensk natur och kultur.

Mer info om Global classroom

Grundläggande faktablad om Global Classroom

 

Här är länk till konferensens sida:
GCC 18 webb


TIDIGARE ELEVER

Niklas Ala-Mäkelä

Vi har en riktigt bra gymnasieskola med oändliga möjligheter när det gäller internationella utbyten i Ånge. Det är tack vare Bobergsgymnasiet som jag har kunnat åka på en nio månader lång jorden-runt resa, deltagit i tre internationella ungdomskonferenser samt åkt till Slovenien två gånger och deltagit i en internationell skolfestival.

Sedan har Bobergsgymnasiet riktigt bra lärare och flexibiliteten och relationen mellan lärare och elever är fantastisk, mycket bättre än de skolor jag besökt runt om i världen.

Niklas Ala-MäkeläNaturvetenskap