Åk ut i världen eller låt världen komma till dig.
Vi må ha en förhållandevis liten skola, men den är ändå en stor internationell mötesplats! Genom sitt unika och väl inarbetade internationella nätverk får du möjlighet att jobba internationellt på flera olika sätt.

I nätverket Global Classroom jobbar vi med  olika teman och uppgifter. Varje vår träffas vi på en stor ungdomskonferens i något av de länder som ingår. 2012-17 har vi i tur och ordning varit i medlemsländerna Sydafrika, Tyskland, Tjeckien, Shetlandsöarna, USA och Australien.

2018 är det vår tur att arrangera konferensen! Det innebär att mellan den 8 och 17 juni kommer ca 60 elever och 15 lärare från GC-nätverket att vara i Ånge. Temat är ”Embrace our differences” och vi kommer diskutera stereotypa föreställningar som rör bl a könsroller, funktionsvariationer, etnicitet och religion. Vi kommer förstås också besöka olika delar av kommunen och visa svensk natur och kultur.

Eleverna bor i värdfamiljer och vi hoppas att det är många som vill ta chansen att vara det! Vill du anmäla dig/har frågor så skriv till Susanne Lövgren på susanne.lovgren@ange.se!

Vill du läsa mer om konferensen så hittar du hemsidan för GC 18 här.

Varför reser våra elever så mycket?
För tillfället diskuteras den svenska skolans kvalitet livligt. Samtidigt har fokus också satts på den utarmning som drabbat landsbygden i och med den tilltagande urbaniseringen. En liten skola i en liten kommun måste jobba hårt för att eleverna ska få samma möjligheter som de på en större ort, till exempel möjligheten att besöka olika slags arbetsplatser, kulturevenemang och mässor. Det tar både tid och kostar mycket pengar. Det är det dock värt, tycker vi!

Du får åka på många olika studiebesök men kan till exempel också jobba i temaprojekt, med solidaritetsarbete eller åka iväg som utbytesstudent där du bara betalar själva resan!

Vår katalogsida om det internationella arbetet.

Våren 2013 inleddes ett projekt med en elevgrupp i Spanien – det var dåvarande SA 2 som fick resa till Muskiz i Baskien i en vecka för att öva på sin engelska. Under 2014 åkte sedan elever från olika program i årskurs 1-3 på ett nytt utbyte, och de spanska eleverna kom i sin tur också hit.

Slovenien har vi också haft utbyte med. Hösten 2013 åkte elever ur NA 2, SA 2 och TE 2 till Maribor i en vecka, för att sedan agera värdar åt slovenska ungdomar som kom till Ånge en månad senare. De tyckte att det var otroligt spännande att se älgarna på Moose Garden – och att äta kolbulle och ta del av våra lokala sevärdheter.

Vår målsättning är att samtliga yrkesprogram ska kunna erbjuda någon typ av utlands-APL (arbetsplatsförlagt lärande).

Vård- och omsorgs- samt Barn och Fritidsprogrammet har sedan några år ett samarbete och utbyte med motsvarande utbildningar vid Oppdal Videregående Skole i Oppdal, Norge.

Vård- och omsorgsprogrammet har också fått ett stipendium för att inleda APL-samarbete med El Alto i Bolivia.

I storstaden El Alto finns även ungdomskulturgruppen Albor som Bobergselever stöttat ekonomiskt genom ideellt arbete.

Bobergs internationella nätverk:

Canberra – Australien, Kapstaden – Sydafrika, Diepholz – Tyskland, Zlin – Tjeckien, Lerwick – Shetland (UK), Maribor – Slovenien, Calw – Tyskland, Ridgewood – USA, Oppdal – Norge, El Alto – Bolivia, Muskiz – Spanien.

Tidigare elever

Niklas Ala-Mäkelä

Vi har en riktigt bra gymnasieskola med oändliga möjligheter när det gäller internationella utbyten i Ånge. Det är tack vare Bobergsgymnasiet som jag har kunnat åka på en nio månader lång jorden-runt resa, deltagit i tre internationella ungdomskonferenser samt åkt till Slovenien två gånger och deltagit i en internationell skolfestival.

Sedan har Bobergsgymnasiet riktigt bra lärare och flexibiliteten och relationen mellan lärare och elever är fantastisk, mycket bättre än de skolor jag besökt runt om i världen.

Niklas Ala-MäkeläNaturvetenskap